Sendika Nedir? Sendika Nasıl Kurulur?

Bu yazımızda Sendika Nasıl Kurulur konusunda detaylı bilgi vereceğiz. Sendika Kurmak için aklınıza takılan tüm soruların cevabını bulacaksınız.

Öncelikle dernek nasıl kurulur, sendika, siyasi parti, federasyon, konfederasyon, dernek iktisadi işletmesi ve vakıf nasıl kurulur? konusunda detaylı bilgi almak için linke tıklayınız hatırlatmasını yaptıktan sonra konumuza dönelim.

Sendikalar, “İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az 7 işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır.

Sendika Nasıl Kurulur?

6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre sendikalar aşağıdaki aşamaların tamamlanmasıyla kurulurlar. Kuruluşlar (Sendikalar), kurucularının kuruluşun merkezinin bulunacağı ilin valiliğine dilekçelerine ekli olarak kuruluş tüzüğünü vermeleriyle tüzel kişilik kazanır.

Sendikalar için kurucuların kurucu olabilme şartlarına sahip olduklarını ifade eden yazılı beyanları; üst kuruluşlar için ilgili kuruluşların genel kurul kararları dilekçeye eklenir. Fiil ehliyetine sahip ve fiilen çalışan gerçek veya tüzel kişiler sendika kurma hakkına sahiptir.

Vali, tüzük ve kurucuların listesini on beş gün içerisinde Bakanlığa gönderir.

Bakanlık; kuruluşun adını, merkezini ve tüzüğünü on beş gün içinde resmî internet sitesinde ilan eder.

Tüzüğün veya bu maddede sayılan belgelerin içerdikleri bilgilerin kanuna aykırılığının tespit edilmesi ya da bu Kanunda öngörülen kuruluş şartlarının sağlanmadığının anlaşılması hâlinde ilgili valilik kanuna aykırılık veya eksikliklerin bir ay içinde giderilmesini ister.

Bu süre içinde kanuna aykırılığın veya eksikliğin giderilmemesi hâlinde, Bakanlığın veya ilgili valiliğin başvurusu üzerine mahkeme, gerekli gördüğü takdirde kurucuları da dinleyerek üç iş günü içinde kuruluşun faaliyetinin durdurulmasına karar verebilir.

Mahkeme kanuna aykırılığın veya eksikliğin giderilmesi için altmış günü aşmayan bir süre verir.

Tüzük ve belgelerin kanuna uygun hâle getirilmesi üzerine mahkeme durdurma kararını kaldırır. Verilen süre sonunda tüzük ve belgelerin kanuna uygun hâle getirilmemesi hâlinde ise mahkeme kuruluşun kapatılmasına karar verir.

Sendika Organları Nelerdir?

Sendikalarda Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Disiplin Kurulu bulunması gereken zorunlu organlardır.

Sendikalar ihtiyaca göre başka organlar da kurabilir. Ancak genel kurul ile yönetim, denetim ve disiplin kurullarının görev ve yetkileri bu organlara devredilemez.

Genel kurul dışındaki organlara seçilen üyelerin ad ve soyadları ile açılan ve kapatılan şubeler, ilgili valiliğe bildirilir. Bakanlık; on beş gün içinde resmî internet sitesinde ilan eder.

 Sendikaların yönetim kurullarında en az 3 en çok 9 üye bulunmalıdır.

Sendika Tüzüğü Nasıl Hazırlanır?

Sendika tüzüklerinde aşağıdaki hususların yer alması gerekir:

a) Adı, merkezi ve adresi

b) Amacı

c) Sendikanın faaliyet göstereceği işkolu

ç) Sendika kurucularının ad ve soyadları, kimlik bilgileri, meslek ve sanatları ve yerleşim yerleri; üst kuruluşları kuran sendikaların işkolları ile ad ve adresleri

d) Üye olma, üyelikten çıkma ve çıkarılmanın şartları

e) Genel kurulun oluşumu, toplanma zamanı, görev ve yetkileri, üye ve delegelerinin oy kullanmaları, çalışma usul ve esasları ile toplantı ve karar yeter sayıları

f) Genel kurul dışında kalan organlar, bu organların oluşumu, görev, yetki ve sorumlulukları, çalışma usul ve esasları ile toplantı ve karar yeter sayıları

g) Şube veya bölge şubelerinin nasıl kurulacağı, birleştirileceği veya kapatılacağı, görev ve yetkileri, genel kurullarının toplantılarına ve kararlarına ilişkin usul ve esaslar ile sendika genel kurulunda şube ve bölge şubelerinin nasıl temsil edileceği

ğ) Üyelerce ödenecek aidat ve sendika yöneticilerinin ücretleri ile ilgili usul ve esaslar

h) Demirbaşların satış ve terkininde uygulanacak usul ve esaslar

ı) İç denetim usulleri

i) Tüzüğün değiştirilme usulleri

j) Sona erme hâlinde mallarının tasfiye şekli

k) Organlarının oluşumuna kadar kuruluşun işlerini yürütmeye ve kuruluşu temsile yetkili geçici yönetim kurulu üyelerinin ad ve soyadları ile yerleşim yerleri

Bir Sendika Nasıl Kurulur Bizi Arayın!

Dernek, Derneğe bağlı iktisadi işletme, Sendika, Siyasal Parti, Spor Kulübü, Federasyon ve Konfederasyon ile ilgili idari, mali ve mevzuat danışmanlığı hizmetleri için bizi arayınız!

Sendikaların Kurulacağı İş Kolları Nelerdir?

İşkolları, 6356 sayılı 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun 4’üncü maddesine göre Kanuna ekli (1) sayılı cetvelde gösterilmiştir ve listeye göre 20 adet işkolu bulunmaktadır. 

1. Avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılı

2. Gıda sanayi

3. Madencilik ve taş ocakları

4. Petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç

5. Dokuma, hazır giyim ve deri

6. Ağaç ve kâğıt

7. İletişim

8. Basın, yayın ve gazetecilik

9. Banka, finans ve sigorta

10. Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar

11. Çimento, toprak ve cam

12. Metal

13. İnşaat

14. Enerji

15. Taşımacılık

16. Gemi yapımı ve deniz taşımacılığı, ardiye ve antrepoculuk

17. Sağlık ve sosyal hizmetler

18. Konaklama ve eğlence işleri

19. Savunma ve güvenlik

20. Genel işler

Kurulacak Sendikanın İş Kolu Nasıl Tespit Edilir?

Bir işyerinin girdiği işkolunun tespiti Bakanlıkça yapılır. Bakanlık, tespit ile ilgili kararını Resmî Gazete’de yayımlar. Bu tespite karşı ilgililer, kararın yayımından itibaren on beş gün içinde dava açabilir. Mahkeme iki ay içinde kararını verir. Karar hakkında istinaf yoluna başvurulması hâlinde bölge adliye mahkemesi iki ay içinde kararını verir.

Bu karara karşı temyiz yoluna başvurulması hâlinde Yargıtay, uyuşmazlığı iki ay içinde kesin olarak karara bağlar. Yeni bir toplu iş sözleşmesi için yetki süreci başlamış ise işkolu değişikliği tespiti bir sonraki dönem için geçerli olur. İşkolu tespit talebi ve buna ilişkin açılan davalar, yetki işlemlerinde ve yetki tespit davalarında bekletici neden sayılmaz. İşkolu değişikliği yürürlükteki toplu iş sözleşmesini etkilemez.

Sendika Genel Kurulunun Görev ve Yetkileri Nedir?

Genel kurulun görev ve yetkileri şunlardır:

a) Organların seçimi

b) Tüzük değişikliği

c) Yapılacak ilk genel kurula sunulması ve geçmişe etkili olmaması kaydıyla ilgili makamlar veya mahkemelerce kanuna aykırı görülerek düzeltilmesi istenen konular hakkında yönetim kuruluna yetki verilmesi

ç) Yönetim kurulu ve denetleme kurulu raporları ile yeminli mali müşavir raporlarının görüşülmesi

d) Yönetim kurulu ve denetleme kurulunun ibrası

e) Bütçenin kabulü

f) Yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulu üyelerine verilecek ücret, tazminat, ödenek ve yolluklar ile sosyal hakların belirlenmesi

g) Taşınmaz satın alınması veya mevcut taşınmazların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi

ğ) Üst kuruluş kurucusu olma, üst kuruluşlara üye olma veya üyelikten çekilme

h) Şube açma, birleştirme veya kapatma, bu konuda tüzükte belirlenen esaslar doğrultusunda yönetim kuruluna yetki verilmesi

ı) Birleşme veya katılma

i) Uluslararası kuruluşun kurucusu olma, uluslararası kuruluşlara üye olma veya üyelikten çekilme

j) Kuruluşun feshi

k) Mevzuat veya tüzükte genel kurulca yapılması öngörülen diğer işlemleri yerine getirme ve başka bir organa bırakılmamış konuları karara bağlama

(2) Şube genel kurulları, sadece birinci fıkranın (a), (ç), (d) ve (k) bentlerinde belirtilen görevleri yerine getirir. Şube genel kurullarının mali ibra yetkisi yoktur.

Sendika Nasıl Kurulur?

Sendika kuruluşu ile ilgili hususlarda soru sormak için Sorular-Cevaplar sayfamızda soru sorabilirsiniz.

Sendika Genel Kurulunun Toplantı Zamanı Nedir?

(1) Kuruluşların ilk genel kurulu tüzel kişiliğin kazanılmasından, şubelerin ilk genel kurulu ise kuruluş tarihinden itibaren altı ay içinde yapılır.
(2) Olağan genel kurul en geç dört yılda bir toplanır.
(3) İki genel kurul toplantısı arasındaki döneme ait faaliyet ve hesap raporu, yeminli mali müşavir raporu, denetleme kurulu raporu ve gelecek döneme ait bütçe teklifi toplantı tarihinden on beş gün önce genel kurula katılacaklara gönderilir.
(4) Olağanüstü genel kurul, yönetim kurulu veya denetleme kurulunun gerekli gördüğü hâllerde ya da genel kurul üye veya delegelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine altmış gün içinde yazılı istekteki konuları öncelikle görüşmek üzere toplanır. Talep tarihi itibarıyla olağan genel kurul toplantı tarihine altı aydan az bir süre kalması hâlinde olağanüstü genel kurula gidilemez; ancak, isteğe konu olan hususlar olağan genel kurul gündemine alınır.
(5) Genel kurula çağrı yönetim kurulu tarafından yapılır.

Sendika Kurmak İçin Bizi Arayın!

Bu yazımızda Sendika Nasıl Kurulur konusunu tüm yönleriyle anlatmaya çalıştık. Umarız faydalı olmuştur.

Sendika Kurma ve sendika kurulduktan sonraki süreçler profesyonel destek isteyen bir iştir. Lilyum Danışmanlık olarak Sendikalara, Sendika Danışmanlığı Hizmeti Veriyoruz. Sendikanızı kurarken herhangi bir yasal bir problem yaşamamak için uzman desteği almanızı tavsiye ederiz.

Aklınıza takılan her türlü konuda info@lilyumdanismanlik.com mail adresimize mail atabilir yahut Sorular-Cevaplar sayfamızdan sorunuzu sorabilirsiniz. Uzmanlarımız en kısa sürede sorunuzu cevaplayacaktır. Bize ulaşmak için linke tıklayınız.

Sık Sorulan Sorular

Konfederasyonların kurulabilmesi için de değişik işkollarında faaliyet gösteren en az 5 sendikanın bir araya gelmesi zorunludur.

Zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve kaçakçılık suçlarından birinden mahkûmiyeti bulunanlar sendika kurucusu olamaz.

Konfederasyonların yönetim kurullarının üye sayıları beşten az yirmi ikiden fazla ve şubelerin genel kurul dışındaki kurullarının üye sayıları üçten az beşten fazla olamaz.

On beş yaşını dolduran ve bu Kanun hükümlerine göre işçi sayılanlar, işçi sendikalarına üye olabilir.

Sendika Nasıl Kurulur? konulu makalemizi okudunuz. Sendika kurmaya karar verdiyseniz bizi arayın.

 

Bize Ulaşın:

Telefon : +90 (312) 230 60 69

Mail : info@lilyumdanismanlik.com

Adres : Eti Mahallesi Toros Sokak No:25B/7 Çankaya- Ankara, 06570

SORU SORMAK için lütfen linke tıklayıp açılan sayfada sorunuzu sorunuz.

WEB sitemizde yer verilen açıklamalarımız, hukuki görüş ve tavsiye niteliğinde olmayıp, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. İşbu web sitesinin içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Dernek Nasıl Kurulur, Sendika Nasıl Kurulur, Siyasi Parti Nasıl Kurulur, Federasyon Nasıl Kurulur, Konfederasyon Nasıl Kurulur, Dernek İktisadi İşletmesi Nasıl Kurulur, Taraftar Derneği Nasıl Kurulur, Köy Derneği Nasıl Kurulur, Eğitim Derneği Nasıl Kurulur

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Dernek Nasıl Kurulur, Sendika Nasıl Kurulur, Siyasi Parti Nasıl Kurulur, Federasyon Nasıl Kurulur, Konfederasyon Nasıl Kurulur, Dernek İktisadi İşletmesi Nasıl Kurulur, Taraftar Derneği Nasıl Kurulur, Köy Derneği Nasıl Kurulur, Eğitim Derneği Nasıl Kurulur

Nasıl Kurulur?

Dernek Sendika, Siyasi Parti ve diğer STK kuruluş İşlemleri İle İlgili ayrıntılı Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiiniz.
Devamını Oku
Derneklerle ilgili olarak merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz.

Sorular & Cevaplar

Aklınıza takılan tüm soruları kolay soru, zor soru demeden sorabilirsiniz. Sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.
Devamını Oku
Dernek Nasıl Kurulur, Sendika Nasıl Kurulur, Siyasi Parti Nasıl Kurulur, Federasyon Nasıl Kurulur, Konfederasyon Nasıl Kurulur, Dernek İktisadi İşletmesi Nasıl Kurulur, Taraftar Derneği Nasıl Kurulur, Köy Derneği Nasıl Kurulur, Eğitim Derneği Nasıl Kurulur

Derneklerle İlgili Mevzuat

Derneklerle İlgili kanun, yönetmelik ve tüzük... Hepsi bir arada..
Devamını Oku
Dernek Nasıl Kurulur, Sendika Nasıl Kurulur, Siyasi Parti Nasıl Kurulur, Federasyon Nasıl Kurulur, Konfederasyon Nasıl Kurulur, Dernek İktisadi İşletmesi Nasıl Kurulur, Taraftar Derneği Nasıl Kurulur, Köy Derneği Nasıl Kurulur, Eğitim Derneği Nasıl Kurulur

Makaleler & Duyurular

Derneklerle ilgili yazılmış makalelere buradan ulaşabilirsiniz.
Devamını Oku