Akdeniz Koruma Derneği

Akdeniz Koruma Derneği, 2012 yılında ulusal bir sivil toplum kuruluşu olarak İzmir’de kuruldu.

Akdeniz Koruma Derneği Kimdir?

Akdeniz Koruma Derneği, 2012 yılında ulusal bir sivil toplum kuruluşu olarak İzmir’de kuruldu. Akdeniz keşiş foku, Kum köpekbalığı gibi nesli tehlike altında olan türler ve bunların yaşadığı deniz ekosistemlerinin izlenmesi ve restorasyonu, Derneğin öncelikli çalışma konularından. Tüm bunlar tür ve habitatların korunmasına katkı sağlarken bir yandan da geleneksel kıyı balıkçılığını sürdüren balıkçıların meslekteki varlığını güvence altına alıyor.

Unvanı :Akdeniz Koruma Derneği
Kuruluş Yılı :2012
Adresi :Kazımdirik Mah. 296 Sok. No:8 Folkart Time 1 Blok D: 812 Bornova-İzmir
Telefonu :+90 (232) 504 0702
Maili :info@akdenizkoruma.org.tr
Web adresi :https://akdenizkoruma.org.tr/ 
Faaaliyet Alanı :Akdeniz keşiş foku, Kum köpekbalığı gibi nesli tehlike altında olan türler ve bunların yaşadığı deniz ekosistemlerinin izlenmesi ve restorasyonu, Derneğin öncelikli çalışma konularından.

Akdeniz Koruma Derneğinin Bazı Proje ve Çalışmaları

Deniz Koruyuculuğu Sistemi

Türkiye’de ilk kez AKD tarafından geliştirilen bu sistem, Gökova Körfezi’ndeki Balıkçılığa Kapalı Alanların (BKA) koruma etkinliğinin artırılması için 2013 yılında uygulamaya başlanmıştır. Deniz Koruyuculuğu Sistemi yereldeki kıyı balıkçısını, korumanın ön saflarına yerleştiren bir uygulamadır. Küçük ölçekli kıyı balıkçıları, denizel biyoçeşitliliğin ve balıkçılığa kapalı alanların korunmasında ve sürdürülebilir balıkçılık faaliyetleri konusunda kilit paydaş olarak konumlandırılmıştır. Bu sayede balıkçıların geçim kaynaklarına sahip çıkabilmesi ve yönetim sürecinin önemli bir parçası olması sağlanmıştır.

Fethiye-Göcek

Türkiye’deki on sekiz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden biri olan Fethiye-Göcek doğal, tarihi ve kültürel özellikleri nedeniyle aynı zamanda bir deniz koruma alanıdır. Nesli tehdit altındaki Akdeniz foku (Monachus monachus), deniz eriştesi (Posidonia oceanica), orfozun (Epinephelus marginatus) da aralarında bulunduğu 1500 kadar türün yaşam alanıdır. 22 Ağustos 2020 tarihli 31221 sayılı Resmi Gazete ile Körfez’deki Balıkçılığa Kapalı Alanlar(BKA) ilan edilmiştir.

Akdeniz Koruma Derneği yasa dışı av, deniz kirliliği gibi tehdit niteliğindeki faaliyetlerin engellenmesi amacıyla yetkili kamu kurumları ile 2019 yılında Deniz Koruyuculuğu Sistemini uygulamaya başladı. Bu sistemin etkinliğinin ve BKA’ların izlenmesi amacıyla makroalg türleri, balık biyokütlesi, deniz suyu sıcaklığı ve Akdeniz foku için izleme çalışmaları yürütülüyor. Bölgedeki su ürünleri kooperatifleri ile günlük balıkçılık verilerinin kaydedilmesi konusunda çalışılıyor.

Gökova Körfezi

Akdeniz Koruma Derneği, kurulduğu 2012 yılından bu yana yerel, ulusal ve uluslararası iş birlikleri kurarak Gökova Körfezi’nde bütüncül deniz koruma ve izleme çalışmaları uygulamaktadır.  

Dernek, Deniz Koruyuculuğu Sistemi’ni ülkemizde Balıkçılığa Kapalı Alanlar için model olarak geliştirip ilk kez 2013 yılında Gökova Körfezi’nde yetkili kamu kurumları ile uygulamaya başlamıştır. Bu sistem sayesinde BKA’ların içinde nesli tehlike altındaki türlerin ve balık biyokütlesinin 2013 yılından bu yana giderek arttığı kaydedilmiştir. Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi’nin günlük balıkçılık verilerine göre balıkçılık için gelir %400 artmıştır.

Dernek, Körfez’de deniz çayırları, kum köpekbalığı, Akdeniz foku için izleme ve rehabilitasyon çalışmalarının yanı sıra iklim değişikliği, balık biyokütlesi, makroalg türleri üzerine izleme çalışmaları yürütmektedir.

Gökova Körfezi, Türkiye ve dünyadaki Deniz Koruma Alanları için örnek alan halini almıştır. Haziran 2017’de New York’ta Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen Dünya Okyanus Konferansı’nda Gökova Körfezi Deniz Koruma Alanı dünyanın en iyi 16 deniz koruma alanından biri olarak ilan edilmiştir.

AKD, Gökova Körfezi’nde edinilen tüm tecrübe ve kazanımları, 2019 yılında Fethiye-Göcek 2022 Datça-Bozburun Yarımadası deniz koruma alanlarında uygulanmaya başladı.

Kaş-Kekova

Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi, 92 kilometrekaresi denizel alan olmak üzere toplam 258,30 kilometrekaredir. Bugüne kadar yapılan araştırma çalışmaları ile 1000 kadar denizel türün bölgede yaşadığı belirlenmiştir. Akdeniz foku (Monachus monachus), sini kaplumbağası (Caretta caretta) ve yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) başta olmak üzere nesli tehdit altındaki türler, bölgeyi üreme ve beslenme alanı olarak kullanmaktadır. Bölgenin kayalık ve berrak sualtı yapısı, orfoz ve lahos gibi besin zincirinin üst halkasında bulunan balık türleri için önemlidir.

Akdeniz Koruma Derneği yasa dışı av, deniz kirliliği gibi tehdit niteliğindeki faaliyetlerin engellenmesi amacıyla yetkili kamu kurumları ile 2019 yılında Deniz Koruyuculuğu Sistemini uygulamaya başlamıştır. Bu sistemin etkinliğinin ve Deniz Koruma Alanı’nın izlenmesi amacıyla makroalg türleri, balık biyokütlesi, deniz suyu sıcaklığı ve Akdeniz foku için izleme çalışmaları yürütülüyor. İklim değişikliği ile bölgede tür sayıları ve popülasyonları giderek artan yeni balıkların denizel ekosistem ve balıkçılık üzerinde yarattığı etkiyi azaltmak için şefler ve balıkçılarla çalışıyor.

Deniz Suyu Sıcaklığı İzleme

İklim değişikliği, deniz ve kıyı ekosistemleri için başlıca tehditler arasında yer alıyor. Okyanus ve denizlerdeki ısınma nedeniyle ekosistemlerin yapısının ve işleyişinin nasıl etkilediğini anlamak, güçlü yönetim ve koruma stratejileri geliştirmek için önem taşıyor.

Akdeniz Koruma Derneği, 2015 yılından bu yana Gökova Körfezi’nde, 2020 yılı itibari ile ise Fethiye-Göcek ve Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanlarında yüzeyden 40 metre derinliğe kadar her 5 metrede, deniz suyu sıcaklık ölçümleri yapıyor. Bu izleme çalışmaları, her sene derinlere doğru deniz suyu sıcaklığının arttığını gösteriyor.

Bu izleme çalışması, iklim değişikliği nedeniyle artan deniz suyu sıcaklıklarının deniz çayırları başta olmak üzere biyolojik çeşitlilik ve istilacı tür baskısı hakkında öngörüler ve koruma planlamalarının yapılmasına katkı sağlıyor.

Akdeniz Koruma Derneği'nin sitesini ziyaret edin

Akdeniz Koruma Derneği, iklim krizi ile ilgili tüm iklim projeleri dışında bilimsel dalgıçlık kursları da düzenlemektedir. Dernek hakkında detaylı bilgi edinmek ve iletişim kurmak için lütfen derneğin sitesini ziyaret edin. Derneğin sitesini ulaşmak için  https://akdenizkoruma.org.tr/ linki tıklayın.

SORU SORMAK için lütfen linke tıklayıp açılan sayfada sorunuzu sorunuz.

WEB sitemizde yer verilen açıklamalarımız, hukuki görüş ve tavsiye niteliğinde olmayıp, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. İşbu web sitesinin içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Dernek Nasıl Kurulur, Sendika Nasıl Kurulur, Siyasi Parti Nasıl Kurulur, Federasyon Nasıl Kurulur, Konfederasyon Nasıl Kurulur, Dernek İktisadi İşletmesi Nasıl Kurulur, Taraftar Derneği Nasıl Kurulur, Köy Derneği Nasıl Kurulur, Eğitim Derneği Nasıl Kurulur

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Dernek Nasıl Kurulur, Sendika Nasıl Kurulur, Siyasi Parti Nasıl Kurulur, Federasyon Nasıl Kurulur, Konfederasyon Nasıl Kurulur, Dernek İktisadi İşletmesi Nasıl Kurulur, Taraftar Derneği Nasıl Kurulur, Köy Derneği Nasıl Kurulur, Eğitim Derneği Nasıl Kurulur

Nasıl Kurulur?

Dernek Sendika, Siyasi Parti ve diğer STK kuruluş İşlemleri İle İlgili ayrıntılı Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiiniz.
Devamını Oku

Sorular & Cevaplar

Aklınıza takılan tüm soruları kolay soru, zor soru demeden sorabilirsiniz. Sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.
Devamını Oku
Dernek Nasıl Kurulur, Sendika Nasıl Kurulur, Siyasi Parti Nasıl Kurulur, Federasyon Nasıl Kurulur, Konfederasyon Nasıl Kurulur, Dernek İktisadi İşletmesi Nasıl Kurulur, Taraftar Derneği Nasıl Kurulur, Köy Derneği Nasıl Kurulur, Eğitim Derneği Nasıl Kurulur

Derneklerle İlgili Mevzuat

Derneklerle İlgili kanun, yönetmelik ve tüzük... Hepsi bir arada..
Devamını Oku
Derneklerimizi Tanıyalım, çünkü Sivil Toplum Kuruluşlarının toplumun sosya-ekonomik ve kültürel gelişimlerinde çok önemli misyonlar üstlenir.

Derneklerimizi Tanıyalım

Bu sayfada her hafta bir derneğimizi tüm yönleriyle tanıtıyoruz...
Devamını Oku
Dernek Nasıl Kurulur, Sendika Nasıl Kurulur, Siyasi Parti Nasıl Kurulur, Federasyon Nasıl Kurulur, Konfederasyon Nasıl Kurulur, Dernek İktisadi İşletmesi Nasıl Kurulur, Taraftar Derneği Nasıl Kurulur, Köy Derneği Nasıl Kurulur, Eğitim Derneği Nasıl Kurulur

Makaleler & Duyurular

Derneklerle ilgili yazılmış makalelere buradan ulaşabilirsiniz.
Devamını Oku