Açık Alan Derneği 2018 yılında İstanbul’un dezavantajlı mahallelerinde derin yoksulluk koşullarında yaşayan kadınlar ve çocuklara yönelik hak temelli çalışmalar yürüten gönüllüler tarafından kurulmuştur. Derneğin temel amacı, derin yoksulluk yaşayan grupların temel insan haklarına erişimini sağlamak, sosyal dışlanmayı önlemek ve dayanışma yoluyla bu bireyleri güçlendirmektir.
Unvanı | Açık Alan Derneği |
Kuruluş Yılı | 2018 |
Adresi | Altunizade Mahallesi, Okul Sokak, Altunizade Sitesi, A Blok, Kat: 4, Daire: 19 34662 Üsküdar |
Telefonu | +90 (545) 5971938 |
Maili | derinyoksullukagi@gmail.com |
Web adresi | https://derinyoksullukagi.org / https://www.acikalandernegi.org/ |
Faaaliyet Alanı | Hak temelli çalışmalar |
Açık Alan Derneğinin Faaliyetleri
Derneğin tarihçesi 2016 yılında İstanbul Şişli ilçesinde kurulan Çimenev Bilim ve Sanat Merkezi’ne uzanmaktadır. Çocuk hakları alanında çalışan gönüllüler, üniversiteler ve sivil toplum iş birliği ile Çimenev bünyesinde atölyeler düzenlenmiştir. Merkez, 2020 Kasım ayı itibarı ile Açık Alan Derneği ve Şişli Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında Şişli Belediyesi bünyesinde İnönü Mahalle Evi olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
2020 başında oluşturdukları okuma gruplarıyla derin yoksulluk üzerine yapılan çalışmaları incelemekte olan Açık Alan Derneği gönüllüleri, Türkiye’de yoksulluk konusunda yapılmış olan çalışmaların ve kaynak aktarımlarının en eski ve en yaygın Vakıf/Dernek çalışmalarından biri olmasına rağmen bu alanda kökleşmiş önyargıların olduğunu, faaliyetlerin sadece hayırseverlik temelli olarak görüldüğünü ve bu nedenle yoksulluğun hak temelli sivil toplumun tematik hak alanlarında çalışan birçok örgütünün YKY topluluklar ile çalışmasına rağmen bu konuyu ya kısıtlı bir şekilde ele aldığını ya da hiç gündemleştirmediğini gözlemlemişlerdir.
Bu esnada başlayan COVID-19 pandemisinin yarattığı koşullara acil durum müdahalesinde bulunacak bir oluşum olarak Derin Yoksulluk Ağı dayanışmasını başlatmışlardır. Böylece Açık Alan Derneği her iki alanı da kesen ve her iki alanda da yeni bir bakış açısını öneren bir konumda yer alarak faaliyetlerine başlamıştır. Oluşturduğu dayanışma modeli ile bir taraftan şeffaf ve dayanışmacı köprüler kurarak derin yoksullaşmaya hızlı ve yaratıcı bir yanıt verirken, bir yandan da yoksulluğa karşı verilen mücadeleye hak temelli ve kesişimselliği gözeten bir bakış açısı kazandırma yolunda çalışmaya girişmiş, özgün yöntemlerin ve kavram setlerinin tanıtımına ve geliştirilmesine katkıda bulunmaya başlamıştır.
Çimenev Bilim ve Sanat Merkezi
Uzun yıllar boyunca kent yoksulluğu ve insan hakları alanında gazetecilik ve aktivizm yapan Hacer Foggo ve çocuk hakları alanında çalışan gönüllüler Harbiye/Elmadağ’da Çimenev Bilim ve Sanat Merkezini kurmuştur. Gönüllüler, üniversiteler ve STÖ’lerin işbirliği ile onlarca çocuk, genç ve kadın Çimenev bünyesinde sanat, drama, yoga, müzik, alan dersleri, okuma yazma, insan hakları, çocuk hakları ve kodlama atölyelerine katılmıştır. Merkez 2020 Kasım ayından itibaren Şişli Belediyesi İnönü Mahalle Evi olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
Çocukların bulundukları çevrede (okul, mahalle, vb.) sosyal, ekonomik ve kültürel nedenlerden dolayı yaşadıkları ayrımcılık sebebiyle zarar gören özgüvenlerini desteklemek ve okul devamsızlığını önlemek amacıyla faaliyetler yürütmektedir. 3- 18 yaş arası çocuklarla, gençlerle ve çocukların aileleriyle faaliyetler yürütmektedir.
Derin Yoksulluk Ağı
Çimenev atölyeleri ve sahadan gelen deneyim ve gözlemler neticesinde bir grup araştırmacı, sosyolog, psikolog ve gazeteci derinleşen yoksulluğu araştırmak ve boyutlarını ortaya koymak, insan hakları izlemesi yapmak ve yoksulluğu bir insan hakları ihlali olarak tartışmaya açmak üzere Derin Yoksulluk Ağını (DYA) kurmuştur.
Mart 2020’de pandemiyle mücadele kapsamında alınan önlemler dolayısıyla, günlük işlerde güvencesiz bir şekilde çalışan, işten çıkarılan, ücretsiz izne ayrılan ve yoksulluk koşullarında yaşayan bireylerin acil ihtiyaçlarına destek olabilmek için Evden Değiştir Dayanışma Kampanyasını başlatmış, destekçilerin online market aracılığı ile evlere doğrudan gıda, temel bakım, bebek bezi ve maması ulaştırabildiği bi sistem geliştirmiştir. DYA bu sistem ile 18 Mart 2020’den itibaren İstanbulun 32 ilçesinde 160’ın üzerinde mahallede yaşayan üç binin üzerinde haneye destek sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir.
Derin yoksulluk yaşayan bireylerle ve sahada her daim aktif iletişimde olan DYA, dayanışma kampanyası ile birlikte insan hakları izlemesi yapmakta, yoksulluğun çok boyutlu halini tartışmaya açmakta ve görünür kılmakta, kamu kurumları ve yerel yönetimler nezdinde savunu faaliyetleri yapmayı hedeflemektedir.
Kent yoksulluğu alanında onlarca yoksul mahallede hak temelli çalışmalar yapan bir dayanışma ağıdır. Özellikle çocuklar, gençler ve kadınların hak ve ihtiyaçları üzerine çalışan ve bu gruplarla eğitim faaliyetleri gerçekleştiren Çimenev gönüllüleri tarafından, Aralık 2019’da kurulmuştur. Başlatılan #evdendeğiştir kampanyası ile Mart 2020’de bu yana İstanbul’un 34 ilçesinde 3000’e yakın haneye destek olunmuştur.
Açık Alan Derneği’nin sitesini ziyaret edin
Açık Alan Derneği derin yoksulluk yaşayan kişilerin temel haklarına erişimine katkı sağlamak ve Hak temelli politikaların benimsenmesini teşvik etmek amacıyla faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşudur. Dernek hakkında detaylı bilgi edinmek ve iletişim kurmak için lütfen derneğin sitesini ziyaret edin. Derneğin sitesini ulaşmak için https://www.acikalandernegi.org/ linki tıklayın.
SORU SORMAK için lütfen linke tıklayıp açılan sayfada sorunuzu sorunuz.
WEB sitemizde yer verilen açıklamalarımız, hukuki görüş ve tavsiye niteliğinde olmayıp, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. İşbu web sitesinin içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.